Maak jij je al druk over de verjaardag van je kind over vijf jaar?
Natuurlijk niet. Je bent bezig met de traktaties voor de eerstvolgende verjaardag en het aantal kinderen dat op het feestje mag komen. De verjaardag over vijf jaar is zo ver weg dat je er nog niet aan denkt. Zo kijken de meeste kinderen naar de kinderen in Afrika die honger hebben. Het is voor hen te ver weg. Ze kennen die kinderen niet en daarom kunnen ze zich er niet mee bezig houden als jij zegt dat ze hun bord leeg moeten eten. Dat ze wat op hun bord ligt niet lekker vinden of niet op kunnen, dát is wat ze bezighoudt. Hun brein kan die kinderen in Afrika nog helemaal niet bevatten. Het ligt voorbij hun horizon.
Maar het bord moet toch leeg?
Het is niet nodig je kind te dwingen om te zorgen dat hij wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. We weten eigenlijk wel dat dwang niet werkt, alleen krijgt de bezorgde ouder soms de overhand. Je hebt dan niet alleen de kans dat eten je kind gaat tegenstaan, je leert hem ook nog eens af om naar zijn hongergevoel te luisteren. En juist dát gevoel helpt bij het maken van gezonde keuzes en bij het voorkomen van overgewicht. Kinderarts Lauren Levine uit New York zegt in een artikel in Time: “Kinderen laten eten terwijl ze geen honger hebben, leert ze niet te luisteren naar wat hun lichaam aangeeft. Volwassenen eten over het algemeen alles op wat op hun bord ligt, kinderen zo’n 60%. Dat is normaal.”
Schrijf je in om maandelijks een inspirerende blog in je mailbox te ontvangen
Iedere maand een blog in je mailbox
Maar ik moet toch zorgen dat mijn kind genoeg binnenkrijgt?
Kinderen zijn tegenwoordig een stuk minder actief dan vroeger. Ze hebben zoveel mogelijkheden dat er minder tijd over blijft om buiten te spelen. Natuurlijk hebben ze wel voeding nodig, maar niet zoveel als de kinderen van vroeger die veel meer ravotten, hutten bouwden en in bomen klommen. Als je zorgt dat je kiest voor voeding in plaats van vulling krijgt je kind vanzelf de juiste voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om te groeien en zicht te ontwikkelen.
Maar ze kunnen toch niet zomaar alles laten liggen?
Je kunt hem beter leren niet te veel op te scheppen en zo nodig een tweede keer te pakken. En ook als er een eens een keer iets blijft liggen, maak er dan geen drama van. Je wilt geen toestanden zoals in all-inclusive hotels, maar het belangrijkste is dat je kind leert naar zijn hongergevoel te luisteren.
Ken je iemand die het fijn zou vinden om deze blogs te ontvangen? Vul de gegevens van je vriend(in) hieronder in en we sturen direct een persoonlijke uitnodiging