Misschien ken je ze wel: weerstandsbanden. Van die gekleurde banden van latex of rubber die je om je armen benen of middel doet om meer weerstand te krijgen bij een squat, lunge of sit-up. Ze maken je sterker en flexibeler. Wat die weerstandsbanden voor je lichaam doen, doen broers en zussen voor een kind. Dankzij hen leren ze omgaan met ruzies en andere lastige situaties en leren ze voor zichzelf opkomen. Voor derde en vierde kinderen geldt dat nog veel sterker dan voor een tweede en daarom worden die minder snel gepest.
Volgens mij is er nooit onderzoek naar gedaan, maar ik zie in mijn praktijk als coach nooit derde of vierde kinderen langskomen die gepest worden.
Hoe komt dat dan?
In het boek The Talent Code laat Daniel Coyle zien dat de meeste getalenteerd atleten de jongsten uit een gezin zijn of daar dicht bij in de buurt komen en dus zelden de eerste uit een gezin zijn. Gedacht wordt dat dat te maken heeft met signalen die het brein krijgt dat ze ‘achterlopen’ of het risico lopen niet bij de groep te horen als ze de rest niet bijhouden. Hierdoor zou een zogenaamde ignition (ontsteking) ontstaan. Wat ook helpt om die ontsteking te laten ontstaan is om te zorgen dat je bij een groep gaat. De potentiële dreiging om verbannen te worden is een goede motivator.
Ik denk dat het niet alleen zo werkt voor sport, maar ook met andere dingen. Een eerste in een gezin krijgt alle aandacht als hij nog alleen is. Een tweede kind en elk volgende kind moet de aandacht al delen. Hoe meer kinderen hoe meer dat geldt. Vierde, vijfde, zesde kinderen moeten gewoon mee. Er wordt minder rekening met hen gehouden en daar worden ze sterker van. Het maakt ze ook assertiever.
Schrijf je in om maandelijks een inspirerende blog in je mailbox te ontvangen
Iedere maand een blog in je mailbox
Maar dat is toch niet aangetoond?
Nee, maar het zou mooi zijn om daar eens onderzoek naar te doen. Ik zie het duidelijk in mijn praktijk.
Worden dan alleen eerste kinderen dan gepest?
Er zullen best ook derde en vierde kinderen zijn die worden gepest. Ik heb ze alleen in mijn praktijk nooit gezien. Het betekent ook niet dat je eerste kind altijd wordt gepest. De een is nu eenmaal assertiever dan de ander. Daar kun je als ouder zelf ook aan werken. Bijvoorbeeld door zelf met ze te oefenen met plagerijtjes en tegengas geven, door ze op een contact- of teamsport te doen, door ze een Rots & Watertraining te laten volgen en door ze te leren hoe ze kunnen reageren op pesten.
Ken je iemand die het fijn zou vinden om deze blogs te ontvangen? Vul de gegevens van je vriend(in) hieronder in en we sturen direct een persoonlijke uitnodiging