Genderneutraal opvoeden is een pokerface. Dat werkt niet. Niemand houdt het lang vol, op die enkel échte pokerspeler na werkt dat neutrale gezicht niet. Op een gegeven moment vallen mensen toch door de mand en moeten ze kleur bekennen. Alsof je een vriendin vraagt wat ze echt voor haar date voelt bijvoorbeeld. Dan valt ze door de mand.
Wat is genderneutraal opvoeden?
Genderneutraal opvoeden is opvoeden zonder onderscheid te maken tussen jongens en meisjes. Het is oorspronkelijk ontstaan vanuit de behoefte om te zorgen dat mensen die zich geen vrouw of man voelen zich niet buitengesloten voelen. Ouders die genderneutraal opvoeden maken in taalgebruik, kledingkeuze, de keuze van speelgoed en boeken rekening neutrale keuzes. Voorbeelden hiervan zijn het vermijden van de woorden hij en zij, het kopen van kleding zonder geslachtsaanduiding en het vermijden van rolbevestigend speelgoed zoals barbiepoppen.
Moet ik genderneutraal opvoeden?
Het is natuurlijk aan jou hoe jij je kind opvoedt. Je bepaalt zelf of je het belangrijk vindt en als je het belangrijk vindt hoe ver je er in gaat. Wil je bijvoorbeeld niet dat je kinderen boekjes lezen over prinsessen of vindt je het belangrijker dat ze zelf kiezen wat ze leuk vinden? Wil je geen hij of zij gebruiken of vindt je het genoeg als ze zelf hun speelgoed en kleding mogen kiezen, ongeacht of dat nu roze of blauw is?
Kan het wel?
Alles kan. Het zal wel een enorme uitdaging zijn. Veel zit in onze cultuur verweven. Zo hebben kledingwinkels en ook veel speelgoedwinkels een jongens- en meisjesafdeling en zijn de woorden hij en zij enorm ingeburgerd in ons dagelijks taalgebruik. Daarnaast worden jongens in meisjeskleding en vice versa als ze wat ouder zijn toch vaak raar aangekeken in onze maatschappij. Maar hé, als jij het wilt en het goed is voor je kind, wie ben ik dan om je tegen te houden? Het is wel goed om je kind voor te bereiden op de impact van keuzes. Juist omdat sommige keuzes nog niet maatschappelijk geaccepteerd zijn, is het belangrijk om te zorgen dat je kind sterk in zijn of haar schoenen staat bij het maken van een wat minder geaccepteerde keuze.
Waarom zou ik het niet doen?
Omdat het geen gemakkelijke weg is. Het is al een uitdaging om de dingen die jij aangeleerd hebt gekregen af te leren. Daarnaast krijg je te maken met de reactie van de buitenwereld. Die niet altijd positief zal zijn. En is het nodig? Je kunt je afvragen of het niet voldoende is als jij je kind eigen keuzes laat maken. Wil je zoon een babypop en je dochter een crossfiets? Laat ze dan lekker. Ze kunnen nog steeds zichzelf zijn en zullen minder last hebben van negatieve reacties dan bij een compleet genderneutrale opvoeding waarbij je ook niet met hem en haar maar met hen naar ze verwijst.
Maar mensen zeggen toch dat het goed is?
Ja, genderneutraal opvoeden kan bijdragen aan het verkleinen van de verschillen tussen mannen en vrouwen. Maar zo zijn er meer dingen die je kunt doen om bij te dragen aan een betere wereld, zoals afvalscheiding, klaar staan voor een ander. Niet iedereen is daar evenveel mee bezig en bovendien draagt iedereen op zijn eigen manier een steentje bij. Bovendien wijst onderzoek uit dat de effecten beperkt zijn. Kies dus vooral wat bij jou en je gezin past.
Schrijf je in om maandelijks een inspirerende blog in je mailbox te ontvangen
Iedere maand een blog in je mailbox
Maar meisjes zijn toch anders dan jongens?
Er zijn inderdaad (fysieke) verschillen tussen jongens en meisjes, maar ze hebben ook allebei mannelijke en vrouwelijke energie in zich. Ouders benadrukken vaak al van jongsafaan het geslacht door jongens een broek aan te trekken en meisjes een speldje in hun haar te doen. Maar het ene meisjes is nu eenmaal meisjesachtiger of juist stoerder dan het andere meisje en de ene jongen is nu eenmaal wilder of juist rustiger dan de ander. Ik vind het vooral belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen zijn, of ze nu een meisje zijn met veel mannenenergie, of een jongen met veel vrouwelijke energie of andersom. Sowieso hebben kinderen en volwassenen beide kanten in zich.
Beiden hebben mannelijke en vrouwelijke energie
Mijn dochter vindt off the road rijden geweldig en mijn zoon hoeft niet zo nodig op die motor te zitten. Je zou dan kunnen concluderen dat mijn dochter veel mannelijke energie heeft. Maar aan de andere kant kan mijn dochter ook uren met haar haren frotten, terwijl mijn zoon er een keer doorgaat en weg is. Dus die conclusie is ook te kort door de bocht. Het gaat er vooral om dat ze kunnen zijn wie ze zijn, daar worden ze het gelukkigst van. Geen meisje of jongen maar een mens. Kledingontwerpster Martine Zoer doet dat heel goed.
Poppen geboycot voor je zoon of een stokje gestoken voor stoer speelgoed voor je dochter? Of juist blijven volharden in neutraal speelgoed of speelgoed voor het andere geslacht waar ze niet mee willen spelen? Dan nu op naar de speelgoedwinkel en laat je kind vooral zichzelf zijn.
Ken je iemand die het fijn zou vinden om deze blogs te ontvangen? Vul de gegevens van je vriend(in) hieronder in en we sturen direct een persoonlijke uitnodiging