Als je een dieet volgt val je af. Als je weer normaal gaat eten, kom je weer aan. Dat komt omdat het een kortetermijnoplossing is. Er zijn betere manieren om je gewicht te beïnvloeden. Zo is het ook met straffen en belonen: het zijn kortetermijnoplossingen. En jij hebt veel meer in je gereedschapskist dan dat.
Net als je in je gereedschapskist verschillende schroevendraaiers hebt: kruiskop, platkop, spanningszoeker, kun je ook op verschillende manieren straffen. Met een tik op de vingers, met huisarrest of door te zeggen: “Ik ben niet boos, maar ik ben teleurgesteld.” En zo is het ook voor belonen. Je hebt houtzagen, figuurzagen, cirkelzagen enzovoort en je kunt belonen met een sticker of snoepje of met een knipoog of aai over de bol. Toch moet je nog verder zoeken in die gereedschapskist, want straffen en belonen zijn oplossingen voor korte duur.
Waarom werkt het maar even?
Bij een klein kind werkt een tik op de vingers misschien nog, maar als je kinderen groot worden heeft het geen effect meer. Bovendien zijn het situationele oplossingen die niet duurzaam zijn. Belonen werkt ook maar tijdelijk. Een kind wil niet altijd alleen maar iets doen voor die sticker, maar heeft soms ook gewoon de behoefte om aan je laten zien wat hij kan.
En als ouder zoek je toch naar iets dat blijvend werkt. Dus wat zit er dan in die gereedschapskist?
Begrip is duurzamer dan straffen of belonen. Leg je kinderen gewoon uit waarom dingen wel of niet gepast zijn en maak afspraken. Maar je hebt nog meer opties, zoals inspireren door het goede voorbeeld te geven. Dat is de meeste duurzame manier, omdat je kind 24/7 met dat goede voorbeeld wordt geconfronteerd. Zo coach je je kind. Ik merk nu aan mijn zoon dat hij veel gehoord heeft, ook al luisterde hij niet altijd. Nu hij ouder wordt, merk ik dat hij veel heeft opgeslagen dat hij nu gaat gebruiken. Wij raapten altijd papiertjes op en dat vonden de kinderen stom. Wij bleven het doen, niet om ze iets te leren maar gewoon omdat wij het gewoon belangrijk vonden. Nu doen ze het zelf ook. Dus het is vaak ook een kwestie van volhouden.
Dat straffen niet werkt, bleek ook uit het onderzoek van Benjamin van Rooij, een hoogleraar die onderzoek deed naar het effect van coronaboetes. Ze bleken geef effect te hebben. “Straffen leidt tot angst,” zegt Van Rooij. “De angst dat je wordt gepakt en gestraft, en angst voor de hoogte van de straf.” Uit het onderzoek bleek echter dat deze angst geen effect heeft op de naleving van de regels.” Precies!

Schrijf je in om maandelijks een inspirerende blog in je mailbox te ontvangen
Iedere maand een blog in je mailbox
Ken je iemand die het fijn zou vinden om deze blogs te ontvangen? Vul de gegevens van je vriend(in) hieronder in en we sturen direct een persoonlijke uitnodiging