‘Maar Sam kun jij nog niet lopen?’, vraagt de juf aan de vierjarige die haar klas binnen kruipt. ‘Nee ik viel steeds, dus nu kruip ik naar school. O, en kun jij me even voeren, want zelf eten kan ik ook niet.’ Zie jij zo’n gesprek al voor je?
Nee? Geen wonder. Kinderen geven het niet op als iets niet lukt. Er is geen kind dat na tien keer vallen zegt: ‘lopen is niks voor mij, ik stop ermee.’ Ze willen van nature leren en zich ontwikkelen, dus als ze dat niet meer doen is er iets mis. Toch zijn ouders vaak geneigd om te zeggen mijn kind is niet zo’n sporter, lezer … of vul maar in.
Waarom zeggen ouders dat?
Vaak hebben ouders een keer ervaren dat hun kind bijvoorbeeld niet zo goed tegen drukte kan. Ze hebben dan snel de neiging om te zeggen ‘mijn kind kan niet zo goed tegen drukte.’
Ouders zijn nu eenmaal geneigd om zich bezorgd te maken om hun kind. Dit kan er soms toe leiden dat ze een vooronderstelling over hun zoon of dochter ontwikkelen. Of hun bezorgdheid komt voort uit iets wat ze zelf in hun jeugd hebben meegemaakt. Maar het is altijd goed om dit te toetsen. Misschien is er een volgende keer wel helemaal niks aan de hand.
Ook gaan wij als ouders vaak op een bepaalde leeftijd meer afleren dan aanleren omdat we denken dat ze iets nog niet kunnen of het lastig voor ze is.
Met bezorgdheid is toch niks mis?
Ik hoor vaak liever geen bijzonderheden over kinderen. Omdat je er dan juist op gaat focussen. Zo had mijn zoon Enzo vroeger een keer een slaapfeestje. Waren er ouders bij die een compleet lijstje gaven met bijzonderheden over hun kind zoals dat een kind graag een lampje aan wilde. Mijn reactie was dan: “Zijn er levensbedreigende dingen bij? Nee, dan hoef ik de rest niet te weten!” “Weet je het zeker?”, vroegen ze dan. Op alles wat ouders vertelden, ging ik letten en dan vergroot je de dingen alleen maar uit. Als er paniek is, bel ik vanzelf.
Bovendien zijn kinderen continu in ontwikkeling en veranderen hun vaardigheden steeds. Heb je ooit een ouder horen zeggen: ‘mijn kind is niet zo’n loper?’ Nee, natuurlijk niet! Op kinderen die een beperking hebben na, leren alle kinderen lopen. Kinderen geven niet op, ouders wel. Maar niet bij lopen. Elk kind ontwikkelt zijn vaardigheden op zijn eigen tempo, al zijn er gemiddelden voor, pin je daar niet op vast.
Schrijf je in om maandelijks een inspirerende blog in je mailbox te ontvangen
Iedere maand een blog in je mailbox
En als mijn kind nu graag rustig in een hoekje zit?
Dat kan, er zijn kinderen die meer neigen naar sport, anderen die meer neigen naar iets creatiefs en weer anderen die liever een boekje lezen omdat ze daar energie uithalen. Maar het is niet zo zwart-wit dat de een alleen maar beweegt en ander alleen maar in een boekje zit. Als een kind standaard in een hoekje wil zitten en niks doet, is de kans groot dat er iets niet klopt. Een kind is nu eenmaal gemaakt om te ontdekken. O het nou met een bal spelen is of een tikspelletje of iets van handvaardigheid, dat vinden in principe alle kinderen leuk. De basisgedachte van kinderen is dat ze willen leren en ontwikkelen. Als een kind dat niet meer doet, dan is er iets aan de hand. Dan kan er iets met je kind zijn, of dan hebben wij als volwassenen iets niet goed gedaan. Daarmee bedoel ik niet alleen de ouders. Dat kan ook school zijn of de omgeving.
Stimuleer je kind
Tegenwoordig kunnen veel kinderen geen koprol meer maken, dat is verschrikkelijk. De omgeving van een kind is veel te weinig gericht op het lijf. Balans voelen in je leven, zelfverzekerdheid, jezelf fijn en goed voelen waar je ook komt heeft voor een groot deel te maken met hoe je lichaam in elkaar steekt. Als kinderen moeite hebben met een koprol en hun eigen lijf minder goed kennen omdat ze relatief weinig bewegen en volwassenen ze niet leren om te is dat gewoon niet goed. Op school is veel aandacht gericht op het hoofd en is het lijf alleen maar om je naar het lokaal te brengen. Maar in mijn optiek is het een eenheid en je leert het beste als je lichaam en ook je brein ook goed in elkaar zit en gezond is. En die eenheid moeten we stimuleren. Dus geef je kind de kans om te vallen en weer op te staan. Met lopen, maar ook met andere dingen.
Ken je iemand die het fijn zou vinden om deze blogs te ontvangen? Vul de gegevens van je vriend(in) hieronder in en we sturen direct een persoonlijke uitnodiging